Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum épületei Kós Károly és talán a teljes Arts and Crafts (Művészetek és Kézművesség) mozgalom legszebb épületcsoportja. Megvalósításukat 1911-1913-ban a magyar súlyponti közgyűjtemény-művelődési házak koncepciója tette lehetővé, akárcsak az egykorú aradi és marosvásárhelyi kultúrpalotáét. Az önrész mellé felvett építési kölcsön részleteit a magyar kormány törlesztette, évtizeddel az impériumváltás után is.


Kós egy 1904 óta alakuló tervet (Gyárfás Győző, Hültl Dezső) ötvözött a marosvásárhelyi gázgyár látványelemeivel. A kivitelezéshez lehetőleg helyi anyagokat és mestereket alkalmaztak. A múzeumőrök kérésére két szolgálati lakás is épült a dendrológiai parkká alakított, elöl székely kapus kerítéssel zárt múzeumkertbe. 1932-1937-ben egy telekbővítést követően telepítették be végül a Csíki házat, a legrégibb magyar állandó skanzent.


Kós halála után felépült a főépület északi szárnyának még általa megtervezett bővítése is, egy Gagyi Ferenc által alkalmazott változatban (1979-1981). Kós Károly további eredeti belsőépítészeti megoldásait sikerült megvalósítani vagy rekonstruálni (2008- 2023).


2019- 2023 közötti időszakban az épületegyüttes uniós forrásokból teljesen megújult.

Boér Hunor

 

Datálás: 1911-13

Cím: Kós Károly utca 10 szám