Muzeul Național Secuiesc

Clădirile Muzeului Național Secuiesc formează cel mai frumos complex de clădiri ale lui Károly Kós și probabil ale întregii mișcări Arts and Crafts. Realizarea lor în 1911-1913 a fost posibilă datorită conceptului maghiar referitor la Case de Cultură și Colecții Publice, mulțumită căruia au fost construite tot în aceeași perioadă Palatele Culturii din Arad și Târgu Mureș. Ratele împrumuturilor contractate pentru construcție, necesare pe lângă contribuția proprie, au fost rambursate de Guvernul Maghiar chiar și cu un deceniu după schimbarea Imperiului.

Kós a combinat un proiect în formare din 1904 (Győző Gyárfás, Dezső Hültl) cu elementele vizuale ale Uzinei Comunale din Târgu Mureș. În limita posibilităților, pentru construcție au fost folosite materiale din împrejurimi și au fost angajați maeștri locali. La cererea muzeologilor au fost construite și două apartamente de serviciu în grădina muzeului, amenajată ca parc dendrologic, cu poartă secuiască la intrare. În 1932-1937, după o extindere a parcelei, a fost mutată aici casa Csíki, astfel fiind amenajat cel mai vechi muzeu maghiar permanent în aer liber.

După moartea lui Kós a fost construită și extinderea planificată a aripii de nord a clădirii principale, proiectată de Kós, într-o versiune adaptată de Barna Deák și Ferenc Gagyi (1979-1981). Ulterior, în 2008-2012, au fost realizate sau reconstruite alte soluții originale de arhitectură interioară ale lui Kós. Din 1990, strada din fața complexului de clădiri poartă numele lui Károly Kós.

 

Boér Hunor

Datare: 1911-13

Adresă: Str. Kós Károly Nr. 10